wegetariański smalec

Wegetariański smalec i feta z suszonymi pomidorami w zalewie.

 

Nie mówię o sobie “Wegetarianka”, ale “Nie jem mięsa.”

Różnica pomiędzy mną, a prawdziwym wegetarianinem jest taka, że jem produkty przygotowane na mięsie, na tłuszczu zwierzęcym. Nie jem natomiast mięsa w czystej postaci ani ryb, owoców morza. Taka to ze mnie niby wegetarianka. Ale dobrze mi z tym.

Czasem szukam “smaków mięsnych” i czasem je wynajduję. Jednym z takich smaków jest smalec wegetariański, którym notabene zajadają się inni domownicy. Odpowiednio dobrane dodatki sprawią, że smakiem do złudzenia przypomina smalce zwierzęcy.

Wczoraj właśnie byliśmy w odwiedzinach u rodzinki i przygotowałam “niespodzianki”, oczywiście w większych ilościach, żeby zostało i dla nas.

A były to:

 

SMALEC bez tłuszczów zwierzęcych, czyli SMALEC WEGETARIAŃSKI

 

Składniki

fasola biała ugotowana (u mnie 2,5 szklanki)

druganoga.pl wegetariański smalec
druganoga.pl wegetariański smalec

2 -3 cebule mniejsze (u mnie 3)

kilka suszonych śliwek

2 liście laurowe

1-2 ziarna jałowca (u mnie 1 ziarno)

1-2 ziele angielskie (u mnie 2 ziarna)

2-3 ziarna pieprzu (niekoniecznie)

1-2 goździki ( u mnie 2 sztuki)

1/2 łyżeczki suszonego majeranku

1-2 łyżki sosu sojowego (u mnie ~ 1,5 łyżki)

sól, pieprz zmielony

około 1/4 szklanki zimnej wody

olej do smażenia

 

Wykonanie

Cebulę pokrojoną w kostkę smażyć na rozgrzanym ogniu dodając, ziele jałowca, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Podsmażona cebulka powinna mieć złoty kolor.

W blenderze rozdrobnić ugotowaną fasolę na miazgę wraz z wodą, solą, pieprzem i sosem sojowym. Do rozdrobnionej masy dodać podsmażoną cebulę (wcześniej wyjąć z niej wszystkie ziarna  i liście laurowe) i pokrojone w kostkę suszone śliwki. Delikatnie zmiksować tak, by widoczne były kawałki cebulki i śliwki.

Smalczyk jest pyszny, świetnie smakuje też z ogórkiem kiszonym.

 

 

FETA z suszonymi pomidorami w zalewie

 

Składniki

ser feta pokrojona w kostkę (u mnie opakowanie z Mlekowity)

1 strączek ostrej papryki

2-3 ząbki czosnku

suszone pomidory w zalewie

świeże zioła wg uznania, u mnie: bazylia, tymianek, zioła prowansalskie

świeże zioła jeśli są ( u mnie tym razem nie było)

olej słonecznikowy 3/4 i oliwa z oliwek 1/4 (olej musi zakryć fetę)

druganoga.pl feta w zalewie z suszonymi pomidorami
druganoga.pl feta w zalewie z suszonymi pomidorami

 

 

Wykonanie

Olej z oliwą podgrzewam. Na dobrze rozgrzany olej z oliwą wrzucam pokrojone wcześniej w kosteczkę paprykę ostrą i czosnek w cieniutkie plasterki.  Smażyć czosnek i paprykę na głębokim oleju do czasu, gdy czosnek będzie miał złoty kolor. Zdjąć wtedy z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Kostki fety obtaczać w ziołach. Ja mieszam zioła w naczyniu i obtaczam każdą kostkę sera.

Na dno słoika ułożyć pokrojone w paski lub kostkę pomidory suszone z zalewy wraz ze świeżymi ziołami. Następnie fetę, na to kładziemy wyłowione czosnek wraz z papryką z oleju. Ponawiamy: pomidory suszone ze świeżymi ziołami, feta, czosnek z papryką. Na koniec zalewamy oliwą z olejem tak by olej przykrył fetę. Jeśli zabraknie mi oleju dolewam oliwy ze słoika, w którym były pomidory suszone.

 

 

druganoga.pl Czosnek i papryka smażone w głębokim oleju
druganoga.pl Czosnek i papryka smażone w głębokim oleju

CIEKAWOSTKA

Czy Wiesz, jak kroić fetę, by się nie rozwalała?

Fetę wyjąc na pół godziny przed krojeniem, a nóż posmarować olejem. Wychodzą równe kosteczki. 🙂

Czosnek kroję w cieniutkie plasterki używając skrawaka do sera. Wychodzą idealne.