Śledzie w majeranku. druganoga.pl

Śledzie z majerankiem i śledzie z suszonymi pomidorami.

Śledzie z majerankiem i śledzie z suszonymi pomidorami - składniki. druganoga.pl
Składniki do śledzi. druganoga.pl

Na Wigilię nie możemy zapomnieć o śledziach. Można juz pomyśleć o ich przygotowaniu.

Polecam tym razem dwa rodzaje śledzi: śledzie z majerankiem i śledzie z suszonymi pomidorami.

Obydwa bardzo proste w przygotowaniu.

 

 

Śledzie z majerankiem

Składniki na słoik 0,5 litra:

Śledzie w majeranku. druganoga.pl
Śledzie w majeranku. druganoga.pl

 Płaty śledziowe 3 sztuki

jedna mała główka czosnku lub 3-4 większe ząbki

około 2 łyżki suszonego majeranku

2-3 liście laurowe

2-3ziarna ziela angielskiego

olej

 

Do miski wsypujemy majeranek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Śledzie dobrze płuczemy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do miski z przyprawami, mieszamy z olejem.

Przekładamy do słoika, wkładamy pozostałe przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie. Słoik zamykamy.

Żeby śledzie przegryzły się z przyprawami powinny odstać w lodówce przynajmniej 3 dni, a nawet dłużej.

 

Śledzie z suszonymi pomidorami

Śledzie z suszonymi pomidorami. druganoga.pl

Składniki na słoik 0,5 litra:

Płaty śledziowe 3 sztuki

2 cebule

kilka suszonych pomidorów z zalewy

oliwa z oliwek

pieprz

 

Śledzie z suszonymi pomidorami. druganoga.pl
Śledzie z suszonymi pomidorami. druganoga.pl

Kroimy śledzie w cienkie paski, suszone pomidory i cebulę w pióra. Śledzie posypujemy pieprzem, mieszamy.

W słoiku układamy warstwami:

suszone pomidory

śledzie

cebula

Zalewamy oliwą, dolewamy też oliwę ze słoika z suszonymi pomidorami (nic nie może się zmarnować). Odstawiamy na przynajmniej 3 dni do lodówki.

SMACZNEGO 🙂