Pieczeń z mięsa mielonego z oliwkami i mozzarellą

Pieczeń rzymska z oliwkami i mozzarellą

Pieczeń rzymska z oliwkami i mozzarellą

 

W mojej kuchni czas przygotowania potrawy odgrywa najważniejszą rolę.

Dlatego dziś polecam pieczeń z mięsa mielonego z dodatkami. Jest ona bardzo łatwa i szybka do wykonania.

Jej plusem jest też to, że można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno na kanapki.

Dodatki oczywiście możemy sami modyfikować (u mnie jeden mały osobnik wydłubuje oliwki) 🙂

 

Przepis jest na dość dużą pieczeń. Ja piekłam ją w naczyniu 30cmx20cm

 

Potrzebne nam będzie:

 

 

1 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)

Pieczeń z mięsa mielonego z oliwkami i mozzarellą
Dno naczynia wykładamy cienkimi plastrami boczku lub szynki szwarcwaldzkiej.

3 jajka

1 duża cebula lub 2 mniejsze

marchew średnia

cukinia średnia

po około 25 gram oliwek czarnych i zielonych

25 gram mozzarelli (jedna kulka zazwyczaj waży 125 gram)

120-130 gram bułki tartej

250 gram przecieru pomidorowego

2-3 ząbki czosnku

cienkie plastry boczku lub szynki szwarcwaldzkiej

przyprawy: sól, pieprz

 

Pieczeń z mięsa mielonego z oliwkami i mozzarellą
Mieszamy wszystkie składniki.

 Przygotowanie pieczeni

Wtrącę tylko, że pomimo, iż piekłam w naczyniu żaroodpornym, wyłożyłam je papierem do pieczenia. Od niego łatwiej odchodzą potrawy 🙂

Dno naczynia wykładamy plastrami boczku lub szynki (ja tym razem dałam szynkę, była w promocji 🙂 ).

Teraz zajmujemy się mięsem i dodatkami.

Cebulę, marchew i cukinię kroimy w kostkę, czosnek zgniatamy i drobniutko siekamy, oliwki kroimy w plasterki. Składniki te dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajka, wrzucamy rozdrobnioną mozzarellę, dodajemy bułkę tartą, przecier pomidorowy, przyprawy: sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

Całość przekładamy do formy wyłożonej boczkiem lub szynką, formujemy “chlebek”, z góry przykrywamy również plastrami boczku lub szynki. Całość mięsa powinna być zakryta. U mnie znalazł się mały szkodnik i zabrakło plasterka, co widać na zdjęciu 🙂

Pieczeń z mięsa mielonego z oliwkami i mozzarellą
Pieczeń po wyjęciu z piekarnika.

Pieczenie

Pieczemy w temp. 1800 w piekarniku z termoobiegiem przez 45-50 minut.

 

Smacznego 🙂