Pulpeciki zapiekane z warzywami i z ryżem. www.druganoga.pl

Udka i pulpety. Dwa pomysły na szybki obiad.

Mam dni, gdy w kuchni mogę spędzić cały dzień, piekąc, gotując, przygotowując na później.

Są jednak takie dni, gdy marzę o przygotowaniu szybkiego obiadu. Często robię wówczas dania jednogarnkowe.

Pomagają mi w tym wcześniej przygotowane półprodukty. Zawsze mam w zamrażalniku pulpeciki, które moja rodzina uwielbia, a które właśnie wczoraj zdały swój egzamin.

Nie miałam zbyt wiele czasu na obiad, więc je wykorzystałam i wyszło prze smaczne jednogarnkowe danie.

 

Może Masz ochotę na pyszne Ciasto z suszonymi śliwkami?

Pulpeciki zapiekane z warzywami i z ryżem. www.druganoga.pl
Pulpeciki zapiekane z warzywami i z ryżem.
www.druganoga.pl

 

Pulpeciki zapiekane z ryżem i warzywami

Składniki:

pulpeciki (u mnie wcześniej przygotowane)

prawie 2 szklanki sypkiego ryżu

po pół papryki czerwonej i zielonej

kukurydza konserwowa

przyprawy do smaku: sól ziołowa, wegeta (robię sama), papryka słodka, oregano, pieprz

woda (mi wyszło 800 ml)

 

Wykonanie:

Na dno naczynia wsypać ryż, ułożyć na to pulpeciki, warzywa i zalać przygotowaną zaprawą (wodą wymieszaną z przyprawami). Włożyć do piekarnika i dusić do momentu wchłonięcia wody w ryż.

Pulpeciki zapiekane z warzywami i z ryżem. www.dPulpeciki z warzywami zalane wywarem.  www.druganoga.plruganoga.pl
Pulpeciki z warzywami zalane wywarem.
www.druganoga.pl

U mnie ułożenie wygląda troszkę inaczej, jest dopasowane do naszych upodobań: ja nie jem mięsa, a jeden z moich domowników nie toleruje warzyw 🙂

 

Drugie danie, które może nie należy do jednogarnkowych, ale jest bardzo proste do wykonania, robiłam w poprzednim tygodniu, to zapiekane udka, do których ugotowałam kaszę gryczaną i podałam zamiast surówki ogórki z zapasów zimowych.

Z samego rana (można dzień wcześniej) natarłam podudzia przyprawami: solą, majerankiem, bazylią, tymiankiem, papryką słodką i pieprzem.

Udka pieczone. www.druganoga.pl
Udka pieczone. www.druganoga.pl

Przed wstawieniem do piekarnika po bokach udek poukładałam pokrojoną w paski marchewkę, wlałam trochę wody na dno naczynia. Piekłam w temp. 180 stopni około godziny.

Do naczynia z udkami można też dodać inne ulubione warzywa.

 

SMACZNEGO !

* Niestety, nie zdążyłam zrobić wszystkich zdjęć.

 

 

Baner